04.05.2018 | 12:50

         3 травня у Комунальному закладі «Рожищенський історико-краєзнавчий музей» стартував проект «Історія краю в професіях». У ньому об’єднали свої зусилля районна служба зайнятості та музейна установа.

         Саме цього дня кондитери відзначають професійне свято. Кондитер – це митець, адже люди цієї професії щодня демонструють свій талант, смак, здібності та політ творчої фантазії.

 У заході взяли участь представники влади, роботодавці району, діяльність яких пов’язана з цією професією; безробітні, які мріють свою майбутню професійну діяльність пов’язати з кулінарією, а ще професіонали своєї справи – молодий та амбітний кухар-універсал Віталій Діхтярук та відомий на весь район кулінар-професіонал в минулому, а нині поважний пенсіонер Раїса Цивінська.

         Директор Рожищенського краєзнавчого музею Наталія Патійчук з радістю зустріла гостей, привітала з професійним святом і залишила відкритими двері музею для подібних зустрічей. Директор Рожищенської районної філії Волинського обласного центру зайнятості Лариса Вишневська ознайомила присутніх з історією виникнення професії кондитер, з першими фабриками України, особливостями технологічних процесів 100-річної давнини та акцентувала на актуальності цієї професії на ринку праці сьогодення. Раїса Цивінська присвятила всю свою трудову діяльність кондитерській справі й багато років очолювала колектив кондитерського цеху в місті. З хвилюванням та гордістю згадувала жінка роки роботи, ділилася досвідом із роботодавцями району. Пригадувала, як за добу виготовляли до 2-х тонн випічки, яку відправляли в усі заклади громадського харчування та школи району. Вона мала тоді величезну популярність.

Головне побажання пані Раїси – не використовувати у випічці шкідливих компонентів, а лише натуральні. Як гідний та перспективний продовжувач місцевих кулінарних традицій 22-річний кухар-універсал, уродженець міста Рожище Віталій Діхтярук досяг значних успіхів – працює в елітному ресторані Луцька. Будучи ще юним, уже встиг взяти участь у фестивалі кондитерського мистецтва у Чехії, де представляв Україну. Пан Віталій розповів, що регулярно займається самоосвітою, багато читає, вивчає новинки кулінарного та кондитерського мистецтва. Він відкрив присутнім секрет приготування чорного пломбіру і провів майстер-клас з його виготовлення, продовживши навчання  дегустацією, чим неабияк потішив учасників заходу. Молодий професіонал поділився амбітними планами про відкриття власного закладу із смачною кухнею та високою культурою обслуговування.

Заступник директора Рожищенської районної філії Волинського ОЦЗ Наталія Стащук та директор музею Наталія Патійчук провели рубрику «Чи знаєте ви, що…», де прозвучало багато корисних порад для представників мистецтва кулінарії. Поділилися секретами приготування смачного хліба, короваю та піци і роботодавці  району –  Валентина Іванішина та Оксана Чуйко .

            Заступник голови районної ради Раїса Кучмук відзначила, що зустріч однодумців і закликала присутніх майстрів до індивідуальності, експериментів. Також посадовець висловила надію, що такий захід стане доброю традицією для подальшого відзначення професійного свята. Сподіваємося, що незабаром в музеї з’явиться «Книга  старовинних  рецептів».

Рожищенська  районна  філія  Волинського  ОЦЗ