У Луцьку проходить VIIІ обласний фестиваль «Заяви про себе і свою професію» в рамках свята «Бурштинова осінь». Цього року фестиваль зібрав чимало гостей, серед яких представники місцевої влади, викладачі професійно-технічних навчальних закладів, які готують фахівців готельно-ресторанного бізнесу, студентська молодь. До складу поважного журі увійшли відомі шеф-кухарі України, лауреати Гран-Прі фестивалів «Смак життя» на Кіпрі, Кріті, канарських островах та Іспанії Ю. Кондарюк, Президент Асоціації кулінарів України та член Всесвітньої Асоціації Кулінарних Союзів М. Пересічний та чимало інших відомих майстрів кулінарного мистецтва.
Мета фестивалю, а як по-іншому називають Ярмарок професій, продемонструвати найкращий досвід майстрів кулінарного, перукарського, флористичного мистецтва, готельно-ресторанної справи, а також етнічних виробів. Взяти участь зголосилися також заклади громадського харчування Луцька, які представили свої кращі кулінарні зразки.
За словами організаторів, основною метою дійства передусім є показати, що на Волині чимало талановитої молоді, яка прагне бути успішною у своїй справі. Вони висловили переконання, що на Волині є професійні навчальні заклади, які готують справжніх професіоналів своєї справи, які згодом стають відомими не лише на Волині, а й за межами нашої держави. Головне, щоб кожен зумів знайти себе у своїй професії, вміти представити свої роботи, бути конкурентоспроможними і впізнаваними не лише на своїй батьківщині.
Людмила Плахотна висловила сподівання, що співпраця освіти, роботодавців, служби зайнятості та влади буде результативною на ниві громадського харчування, ресторанного бізнесу.
«Себе треба шукати, треба знайти та вміти заявити про себе», - сказав директор обласного центру зайнятості Роман Романюк для студентської молоді. Побажав творити і всім миру, любові та злагоди.
Загалом під час Фестивалю проходять різноманітні арт-класи: виставкові страви від 3 до 5 найменувань українсько-осінньої тематики (рибні, м’ясні, овочеві страви, композиції з овочів, фруктів, хлібобулочні вироби), а також обов’язковою є наявність промоційної вивіски з назвою учасника арт-класу); конкурси, майстер-класи серед учнів професійно-технічних закладів «Осіння композиція» (техніка приготування страв з овочів, фруктів, карвінг); виставки-продажі української вишиванки, квітів, кулінарних страв, демонстрацію моделей, зачісок від студентів Луцького центру профтехосвіти. Знайти заняття для душі можна було кожному: поїсти козацького кулішу, посмакувати рибною юшкою, запити смачним квасом, взяти участь у різноманітних майстер-класах із виготовлення ляльки-мотанки, приготування піци, послухати виконання пісень від учнів училищ, споглядати за конкурсом у техніці Квілінг.
Фахівці Луцького міського центру зайнятості також долучилися до Фестивалю, пропонуючи учасникам дізнатися про послуги державної служби зайнятості для учнівської та студентської молоді, зокрема проведення профдіагностичного тестування на предмет визначення професійної спрямованості, знайомство із професіями, які затребувані на сучасному ринку праці, можливості професійної підготовки на замовлення роботодавців, актуальними вакансіями в місті Луцьку. Президента Асоціації кулінарів України, завідувача кафедри готельно-ресторанного бізнесу, доктор технічних наук Михайло Персічний завітав до мобільного профорієнтаційного центру зайнятості та поцікавився описами професій, наповненням матеріалів та послугами державної служби зайнятості.
Тож послугами державної служби зайнятості під час Фестивалю «Бурштинова осінь» скористалися не лише учнівська та студентська молодь, але й цікаву інформацію почерпнули гості «Ярмарку професій».