оп

  Кондитери – не просто фахівці, які тішать нас смаколиками, а справжні митці, і вже давно довели, що їхня робота порівнюється з творами художника та архітектора.

  Кондитер – це професія, яка передбачає як ручну, так і механізовану роботу за допомогою автоматичних приладів та устаткування: маслорізки, пекарні, змішувачів, ножів, котлів, духових шаф тощо. Професійний кухар проводить дуже багато різноманітних операцій: фільтрацію, вимірювання, виготовлення тіста, випікання, оздоблення тощо. Його робота в основному проходить у цеху з 8-годинним робочим днем. Якщо це велике підприємство, то працюють в одну або дві зміни. На приватних підприємствах робота залежить від потреби ринку. Але кондитерські, які відрізняються оригінальними виробами, користуються великим попитом, тому їхню продукцію швидко розкуповують.

  Обмежень щодо статі та віку немає. Однак відомо, що найкращі кухарі та кондитери – чоловіки. Така робота вимагає високої емоційної стійкості. Багато часу кодитер проводить за електро-, тепло-, та газоприладами. У цеху постійно висока температура та шум, що й призводить до перенапруження.

  Сучасний ринок праці вимагає від кондитера особливих знань та вмінь. Зокрема, акцентують на візажному оформленні кондитерських виробів, яке нині в моді.

  Загалом кондитер повинен знати: асортимент, рецептуру й технологію виготовлення простих тортів, тістечок, поштучних кондитерських і хлібобулочних виробів масового попиту, включаючи заміс тіста й виготовлення кремів, начинок, вимоги до якості; ґатунок борошна, його хлібопекарські якості; способи та прийоми оформлення виробів, техніку нанесення трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладними поєднанням фарб; техніку і способи оздоблення виробів помадкою, марципаном, шоколадом, кремом; режим й тривалість випікання (смаження) виробів; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила роботи підприємств харчування; санітарні правила для підприємств харчування; основи раціональної організації робочих місць; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

  Кожен кондитер повинен уміти: готувати прості масові торти, тістечка та інші поштучні кондитерські й хлібобулочні вироби з нанесенням трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладним поєднанням фарб із різних видів сировини (борошняної, сирної маси або морозива). Виготовляти різні види тіста, кремів, начинок, фаршів; готувати напівфабрикати, штампувати, формувати та викладати вироби на листи. Оздоблювати вироби помадкою, марципаном, шоколадом, кремом тощо. Передавати на гартування вироби з морозива. Випікати (смажити) вироби. Визначати готовність тістових заготовок до випікання, садити їх у піч або у варочні (пекарські) шафи, стежити за процесом випікання, закінченням випікання (варіння) виробів, виймати їх, охолоджувати.

  Обирати таку професію не рекомендується особам, які страждають на захворювання серцево-судинної та нервової системи, туберкульоз, дальтонізм, порушення психіки, часті простудні захворювання, алергію, астму.

  Працювати кондитером може не кожнен. Професія вимагає від людини індивідуально-психологічних якостей. Кондитер повинен мати хороший невербальний інтелект, високий рівень оперативної пам’яті, концентрації та стабільності уваги, вміння переключати та розподіляти увагу, мати розвинуте наочно-дійове та просторове мислення. Також мати стійкий інтерес до художньої діяльності, здібності до професій типу «людина – художній образ»: добре ліпити, малювати; розвинену творчу уяву.

  У кондитера повинна бути розвинена тактильна, м’язова та температурна чутливість, хороший нюх, слух, смак, правильне відчуття кольору, хороша зорова та моторна координація, високий ступінь координації рухів рук.

  Професія кондитера потребує високої пунктуальності, акуратності: точно дотримуватися температурного режиму, витримувати точну рецептуру, виконувати всі технологічні операції, витривало переносити знаходження в гарячому цеху, де випікаються вироби, вчасно охолоджувати їх.

  Вищевказану професію можна здобути у професійно-технічному навчальному закладі. За детальною інформацією звертайтеся до будь-якого центру зайнятості.

За матеріалами http://proforientator.info/?page_id=4429